Jan 7, 2015

Resipi lamb chop instant

Assalammualaikum semuaaaa.....

Di hapdate ini mak jemah nak kngsi resipi iaitu LAMB CHOP INSTANT.... Update yg terdahulu mak jemah ade update yg mak jemah mkn di uptown... Lamb chop.. Teringin punye pasaiii.... Aduyaiiii.... So mak jemah pon menggogle la segala mak nenek resipi yg hado.... Dan mak jemah pon menderhaka kan la resipi nye.. Jadi jom cikidaout resipi di bawah... Bermula dgn resipi sos nye...

Bahan2:-

Bawang putih
Bawang merah
Lada hitam ( bukan serbuk )
Fresh milk ( mak jemah guna dutch lady )
Demiglace powder ( bahan penting )

Cara2:-

1) tumis bawang merah, bawang putih dan lada hitam (tumbuk skit lada hitam nye bagi pecah2) sehingga naik bau...
2) kemudian bancuh 3 sudu besar demiglace powder dgn 300ml air.. Jgn bnyak sgt powder nye... Ni mak jemah derhakakan resipi... Nnti sos nye pekat...
3) masukkan susu segar kedalam bhan tumis td dan masukkan bancuhan demiglace powder.. Masak dgn api perlahan.. Kalo api besar nnti sos nye pekat... Bile dh mule ade bubble tutup api.. Jika pekat tambah air lagi...

* lamb chop mak jemah beli je kat giant 4 keping RM11.49... Kemudian awak org boleh tambah dgn sosej... Salad.. Tomato puri.. Dan timun...

Selamat mencube... Jgn lupe mase masak selawat atas Nabi Muhammad S.A.W....

No comments:

Post a Comment