May 11, 2013

SAMBAL TAHUN.... SAMBAL TAON ( BUKAN TAUN )

ASSALAMMUALAIKUM... SALAM SEJAHTERA...

hai uolsss.... ape habaq.. ade sihat ari ni... pejam celik pejam celik... dah masuk bulan 5... dah setengah tahun dah dalam tahun 2013... cepat nye mase berlalu... cepat nya usia bertambah... dan makin hampir kite semua ke pintu kubur.... alhamdulillah.....

okehhh... mak jemah dah kato... dari dulu lagi mak jemah ni suke mkn... jadi hapdate kali ni mak jemah nak hapdate pasal mknan lagi.....

mak jemah ni sebenarnya anak jawa.... nyopo ndok/ndong.... orak percoyo... rak percoyo yo wes la... iso la sitik2 ngomong jowo... akeh2 yo rak iso... ngerterrr waeee....  haaa... kan dh terkeluar tu... x caye gak lagi.... nak mk jemah nyanyi lagu ojo kesandung ke.... heehehe...

baik lah hadik2 hakak2 habang2 sekalian... kat sini
mk jemah nk kongsi resipi.... name masakan ni adalah sambal tahun... atau sambal taon.... ni masakan org jawe... mcm masak lomak cili api gak... tapi bhn2 nye sume di hiris... lagi 1 sambal ni thn lame... jnji rajin panas kan... kalo betul2 sambal ni boleh thn sampai setahun... tapi mak jemah xtau la kasahihan nye... arwah mak mak jemah yg ckp.... jom cikidaottt...



ni la die sambal taon nye...... nyum nyum nyum....

bahan2 :

bawang merah*
bawang putih*
bawang besar*
cili api
serai
lengkuas*
halia*
kunyit basah*/serbuk kunyit
daun kunyit
sotong/kerang/udang/ayam/daging ( sebenarnye masak sambal taon ni sedap nye guna kulit lembu )
garam
santan
asam keping
daun cekor ( jawe kate kencorr ) ( mak jemah x masuk kan sebb ayh mak jemah x suke )

cara2 nak masak :

- bahan2 yg bertanda ( * ) hendak lah di mayang.... dihiris la.... hehehe
- masuk kan santan dalam periuk ( dapur mesti ade api kalo x cm ne nak masak uolss )... masuk kan semua bahan2 yg telah di mayang tadi.... kemudian masuk kan cili api, serai yg telah di titik... biarkan hingga mendidih... tapi pastikan jgn sampai pecah minyak... xsedap nnti uolsss....
- kemudian masuk kan daun kunyit, daun cekor/kencorr ( pada sape yg suke la... kalo x suke x pyh masuk kan ), sotong/kerang/udang/ayam/daging... pada yg minat mkn kulit lembu boleh la masuk kan kulit lembu.... (sedappppppppppp)
- masukkan garam dan asam keping....kalo xde kunyit basah uolss boleh masukkan serbuk kunyit untuk bagi kaler die kuning cantik..... biarkan mendidih hingga masak dan sambal ni kene selalu di kacau supaya mcm mak jemah kate tadi x pecah minyak....
- bila semua bahan2 tadi dah masak boleh la tutup api.... dan sedia di hidang....

**** sedap di makan bersama nasi panas, ikan gelama masin dan sambal belacan... ulam kacang botol atau daun selun......


selamat mencuba... ingat uolss... mase masak mesti selawat atas nabi... masak biar ikhlas..... jgn lupe senyum...



8 comments:

  1. Ni kali pertama abg dengar nama sambal Tahun!! But bila dah masak tak nampak pula cm sambal...memang masakan org jowo eh gitu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kanda.... ni masakan org jawe... memg x nmpk mcm sambal... tp jawe kate sambal... hehehe.... sambal ni kalo selalu di panas kan dia akan jdi pekat tau.... boleh thn lame... masuk peti sejuk,, kalo nk mkn pnas kan je.... pas tu sambal taon ni masak dengan kulit lembu... sedap woo.. nyumnyum....

      Delete
    2. Alamak!! kanda tak makan kulit lembu la dinda, tambah tambah pula organ dalaman lagi la tak makan...Dinda masak lain la..

      Dah tak jadi nak makan sambal taon ni!!

      Delete
    3. hehehehe..... tak apa la kanda.... ganti kan dengan ayam atau daging pon sodap.... mcm2 binatang boleh masuk dlm sambal taon ni.... hehehe

      Delete
  2. Hai kila...1st time akak dgr sambal ni...thanks..bleh cuba2 resepi br...o kila kuturunan jowo ek...bakal suami jowo gk ke...wa bleh speaking jowo ni...kwn2 akak kata org jowo ni memang byk resepi masakan dorang..kalau yg lelaki lak rajin, alim dan pandai cr peluang menambah ekonomi keluarga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kakak... ye ke... try la kak... sedap... kila memg jawe kak... mak ayh org jawe... bakal suami pon jawe... sikit2 2 boleh la... bnyk2 xtau... nga2 je mulot nnti... hehehe..... alhmdlh... kalo begitu yg akk kate kan... syukur seribu rahmat kila.... hehehe.. selmt mencube....

      Delete
  3. Kila ni blog br akak tau...kira yg ni br 100% hasil tgn akak...yg blog MMC tu suami akak yg buat, tp akak yg update sbb time tu memang 0% bab nk buat blog ni...Alhamdulillah akhirnya berjaya gk buat walau terkial2 gk la memula tu...so yg ni khas utk akak menyembang2..menyumbang..menggosip2an...hehehe (mesti suami akak nyesal ajar :-P) dan pe2 yg sewaktu dgn nya...so kalau kila tgk ada yg kurang tlg2 le tegur akak ek...(ni mak budak br nk belajar berblog le...) tata..titi..dr kak yati @ aty @ ayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhhhh.......... ade rumah baru die... ececehhh.... xpe... kite blajar dr bawah... kila pon dlu mcm 2 gak... terhegeh2 mcm kura2.. tapi last2 menjadi jugak.... hehehe.... ape slh nye nak menyembang dan menyumbang... tapi jgn sumbang kan suare udah la ye... ( hujannnnnnnnnnnn hehehe ).... i/allah.. kite ni same2 baru blajar....

      Delete