Oct 26, 2013

Beef Grill with Black Pepper Sauce ( daging panggang dan sos lada hitam )



ASSALAMMUALAIKUM... SALAM SEJAHTERA........


menyelerakan.....................................

hello uolsss.... ce tengok kat atas tu.. sedap x????? mesti dh ade yg ngencesss kan?????? kikikikikikikikikik...... hokehhh... mcm mak jemah kate dlm penulisan yg lepassss... mak jemah nk kngsi pasal beefff grill... dan black pepper sauce..... so cikodaoutt bhn2 kat bwh ni....


utk perap daging :-
- bawang putih*
- halia*
- serbuk lada hitam
- kicap pekat
- sos tiram
- gula

# sedikit planta utk memanggang....

cara perap :-
- bhn2 yg bertanda * tadi hendak lah di blender....
- potong daging nipis... agak2 1 inci...
- gaulkan daging bersama2 bhn yg dh di blender...
- masuk kan serbuk lada hitam, sedikit kicap pekat, sos tiram... sos tiram dan kicap pekat jgn letak bnyk2 nnti masin.... 
- last sekali letak kan gula... anggaran 1 sudu besar utk sekilo daging....
- perap semalaman atau pn 2 jam....


bahan2 utk black pepper sauce :-
- bawang merah ( di blender )
- lada hitam
- sos tiram
- sos cili ( jenama life lagi sedap )
- kiub pati ayam / serbuk pati ayam
- air
- tepung gandum
- planta

cara2 bikin:-
- pnaskan kuali dgn sedikit planta
- masuk kan bwng merah sehingga naik bau..
- masuk kan sos cili dan sos tiram...
- masukkan lada hitam dan kiub/serbuk pati ayam....
- jikalau pekat masukkan sedikit air...
- dan jikalau tercair... bancuh tepung gandum dgn sedikit air kemudian humban kan ke dlm... bg pekat semula....
- tgu sampai mereneh.... bila dh mereneh... boleh la tutup api dan siap utk di cicah....

haaaaaa.... amacam uolssss.... hokehhh x???? mcm yg sudah2 ingt pesanan mak jemah kalo nk mask kne buat pe???? ingt kan???

ok bertemu lagi di lain penulisan... slmt mncuba syg2 ku semua... lpas ni ade tutorial make up pulak.... tguuuuuu......

2 comments: