Oct 22, 2013

Spaghetti melayu....



ASSALAMMUALAIKUM.... SALAM SEJAHTERA...

hai uolssss... bertemu lagi ye utk kesekian kali nya.... hari ni mcm mak jemah kate pada tulisan yg lepas nk kongsi pasal resipi..... sepatutnya mak jemah nk kngsi resipi pasal beef grill and black pepper sauce... tp ni dh silap percaturan lak....

al-kisah nye... mak jemah p la pasaraya MY MYDIN... nk cri bhn2 utk perap daging korban yg dh tingal sikit dlm frezz tu... cri pnye cari... tetiba en suami kate " b... abg rase mcm nk mkn spaghetti la... kak neng ( akk ipar mak jemah ) ade bagi sos nye kan ari tu ?? "...... " ade... abg nk ke??? kalo nk b buatkan..." jadi bermula la sesi cri bhn utk spaghetti pulak.... sbb akk ipar mak jemah ade bg sos nye ari tu mase mak jemah bertandang kat umah beliau....

so sesampai nye di teratak kami... bermula la episode berperang di dapur.... sambil mnyinsing lengan.... mase tu belum maghrib lagi.... cikidaout dlu pic kat bawah ni....




heheehe.... sedap nye la haiiii........................ 

okeh kat sini mak jemah nak gtau yg sos spaghetti tu kne tumis sikit bhn2 nye... bkn nye mcm iklan dlam tv tu " hanya di panaskan "... x kne dgn tekak org melayu kite ni... ( akk ipar mak jemah yg bgtau... kalo x mak jemah pn xtau... hehehehe )....

bhn utk menumis :

- bawang merah
- bawang putih
- cili boh/blender
- kiub pati ayam / serbuk
- daging cincang ( mak jemah gune dging burger RAMLY potong dadu )
- garam
- sos spaghetti ( tradisional )
- air
- minyak utk mnumis

* spaghetti mak jemah guna jenama SAN REMO....

cara2 mau bikin :-

- pnaskan mnyk dlm kuali... masuk kan bwng merah dan bwng putih... tumis hingga garing....
- masukkan cili blender dan tumis hingga masak... kmdian masukkan kiub/ serbuk pati ayam...
- masukkan daging cincang/daging yg di potng dadu tdi... tumis hingga betul2 masak....
- setelah itu masukkan sos spaghetti tadi... kacau sampai sebati... jika pekat boleh tmbh kan air...
- last skali masukkan garam sesedap rasa....

utk spaghetti pulak... menurut kate kakak 1 opis dgn mak jemah... bila rebus spaghetti tu kne campurkan sikit dgn mnyak zaitun... kalo xde mnyk zaitun mnyak masak pon boleh yg belum di gunakan.... nnti xde la melekat spaghetti nya bila dh di toskan....

setelah siap semua... boleh la ngappppp......... blurpppp... alhamdulillah... knyang... lepas ni mak jemah nk kngsi resipi beef grill dgn black pepper sauce pulak....

selamat mencuba.... ingattt... mase masak kne buat ape??? selawat atas NABI MUHAMMAD SAW... dan jgn lupa juga... SENYUMMMMM... :-).... SENYUM X PERLU KATA APA-APA... SENYUM....

** sebelum terlupa... selepas pkngsian resipi2 ni mak jemah nak hapdate pasal tutorial makeup pulak... utk kening.... bentuk kening tanpa mencukur nya.. **







2 comments:

  1. Kanda ni kalau nak rasa makan gitu, kanda call pizza hut delivery jea..malas masak!! hahahahaha pas tu makan ngan Tapai!!!! hahahahahahahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelerrr... dkt dgn pizza hut.... kite ni jauh.... kikikiki.... yg ade cuma pan hot je.... msk sndri.... hehehe

      Delete